Emballaget blir allt mer anonymt, konsumenterna vill ha hållbara lösningar utan att betala för dem – och vi kommer inte att börja shoppa i fysiska butiker igen. Ur ett logistikföretags perspektiv ger Jonas Ahlgren på DreamLogistics oss sin bild av nuläget och framtiden.
Tredjepartslogistik (som vi kallar 3PL i resten av artikeln) har vuxit enormt under de senaste 20 åren. Det är numera en förutsättning för att det alltjämt ökande flödet av varor i vår vardag ska fungera.
Ett framgångsrikt svenskt 3PL-företag är DreamLogistics, som sysslar med lagerhållning, packning och leverans av konsumentartiklar åt omkring 300 e-handelsföretag. Huvudkontoret ligger i Habo och lager och packning sköts i Habo, Borås och Ängelholm.
BÖRJADE SOM E-HANDLARE
– När vi startade företaget jobbade vi inte alls med logistik, berättar Jonas Ahlgren, VD på DreamLogistics. Vi drev e-handlar i tio år och hoppades att någon av dem skulle bli riktigt stor. Men under tiden märkte vi att det saknades ett bra varuhanteringssystem för just e-handel. Så vi började utveckla vårt eget system. Det gick så bra att vi började sköta andras logistik och till slut sålde vi våra e-handlar.
Dream utvecklar hela tiden sitt system för att kunna hantera fler varutyper och bli ännu effektivare. Som komplement har man även skapat ett 3D-program som räknar ut i realtid hur mycket emballage som behövs till varje vara.
Tålamod är inget som dagens digitala konsumenter är beskaffade med – och köpruscher som black friday ökar pressen från alla håll. Det betyder att man som 3PL-företag aldrig får tappa farten.
– Men vi gillar det, säger Jonas. Med vårt eget system är det vi själva som sätter både begränsningarna och målen.
BARA ATT TÄNKA STORT FRÅN START
Trots Brexit och ett USA som agerar mer protektionistiskt går internationaliseringen av e-handeln inte att stoppa. Logistikbranschen har sett en otrolig tillväxt under de senaste åren, där aktörerna och nätverken blir allt större och allt fler – och ny teknik möjliggör total kontroll längs varans väg.
– Som nystartad e-handel idag tänker man inte Sverige, kanske inte ens Norden, säger Jonas. Några av de startups vi har som kunder började leverera till hela världen från dag ett. Det är inga problem eftersom det finns så många smarta digitala sätt att sköta saker som översättning, betalsystem och fraktlösningar.
KONSUMTIONEN, POST-CORONA
Med covid-19 försvann de sista icke-digitala konsumenterna. När folk som tidigare varit rädda för att handla online ställdes mot väggen visade det sig att nätshopping trots allt var att föredra framför risken att bli dödssjuk. Pandemin tog oss på så sätt flera år framåt i e-handelns utveckling.
– Vi kommer inte att gå tillbaka nu, säger Jonas. Folk har lärt sig att allt går att handla online, även maten, så vi kommer bara att bli mer och mer bekväma. Att gå i butiker blir enbart en social aktivitet. Man träffas några vänner på stan eller i gallerian, går och tittar lite, tar en fika. Sedan handlar man allt hemifrån.
KLIMATAVTRYCK OCH MATERIAL ÄR INTE SAMMA SAK
DreamLogistics och deras kunder för en löpande dialog om klimatavtrycket som hanteringen, packningen och logistiken innebär. Och man tittar alltid på hela kedjan, inräknat återvinningen. Men bland konsumenter i allmänhet finns det en tendens att se bara se till de faktiska materialen, utan sammanhang.
– Plastkuddar som utfyllnad, till exempel, kan ofta ge ett mindre totalt klimatavtryck än ett inrede i wellpapp. De kommer platta på rullar till oss, vi blåser upp dem, slutkunden sticker hål på dem – och skräpet får plats i ena handen. Med den komprimeringen blir det extremt lite material att hantera. Ersätter vi det med well tar det mer plats och väger mer genom hela kedjan. Förnybart betyder inte klimatsmart i det fallet.
HÅLLBARHETEN STYRS AV SLUTKUNDEN
– Tidigare när en e-handel kom upp lite i storlek ville man ha eget, brandat emballage, säger Jonas. En rejäl logga och helt infärgad utsida, tänkt att synas och sälja längs vägen. Men nu när paketen lämnas i trappuppgångar och vid ytterdörrar vill inte slutkunderna att de ska skylta med vad de innehåller. Trenden går därför mot att utsidan blir ett anonymt transportemballage.
Även upplevelsen av att packa upp en vara har börjat omvärderas. Varför ligger det här tillbehöret i sitt eget fodral? Vad gör det här plastlocket för nytta? Det finns en större medvetenhet om att allting runt själva varan kostar, inte minst för miljön.
Men när det gäller konsumenter och miljön är inget svart eller vitt. Det är till exempel ytterst få som väljer miljöfrakt när de checkar ut i en e-handel, även om det bara kostar ett par tior extra. Och Jonas har fler exempel:
– Om vi skulle hitta en mer klimatsmart lösning åt någon av våra kunder och den kanske kostar 12 kronor extra, då finns inget intresse. Det beror på att slutkunden i dagsläget inte är beredd att betala mer för att täcka kostnaden. Så om vi vänder på det, hur hållbar logistiken blir börjar med hur stort värde det har för konsumenterna.
VAD ÄR TREDJEPARTSLOGISTIK?
Säljare och köpare är som alltid marknadens två huvudparter. Men som tredje part – särskilt när det gäller konsumentvaror – finns det idag ofta ett företag som har hand om packningen och leveransen. Tredjepartslogistik (ofta förkortat 3PL eller TPL) gör att företaget som säljer varorna kan fokusera på sin kärnverksamhet – och slippa kostnaderna med egen lagerhållning och packning.